

Theodor Mührer
Betraktelser från ett spökskepp. Diktsamling.
Publicerad augusti 2024.
Jag har skrivit sen jag gick i gymnasiet, men skrev mest låttexter till en början. Det var spännande att vara ung, jag läste filosofi och franska och påbörjade studier för att bli läkare. Sedan blev jag antikhandlare som min far och jag har jobbat med det nu i 10-15 år. Jag är mycket intresserad av Östasien och konsten därifrån. Som vuxen har mitt sinne förändrats som mönstren och färgerna i ett kalejdoskop. Man känner igen sig men förhållandena ändrar sig. Jag har hela tiden skrivit text, låttexter, dikter och även barnböcker. Mitt skrivande är ett behov, och väldigt ofta skriver jag av mig, någon fundering eller något som har hänt i livet. Mina stora inspirationer är låtskrivare. Bob Dylan, Conor Oberst, Alec Duckart och Joakim Berg bland annat. Skriver och utvecklar gamla dikter och skriver nytt material om vartannat. Det var när jag hade börjat skriva på Poeter.se, efter att inte ha skrivit under något år, som min diktsamling Betraktelser från ett spökskepp blev färdig. Ha en fin lässtund. T


Gabriella Berggren
Tango för en - Roman
Publicerad i februari 2025.
Gabriella Berggren växte upp i Sverige, England, Kanada och USA. Hon är tvåspråkig och arbetar sedan många år som översättare till engelska inom konst- och museivärlden. Tango för en är hennes första utgivna roman. Hon skriver nu på en ny berättelse som utspelar sig i Stockholm och Umeå i början av förra seklet. Platsen är viktig i hennes författarskap, liksom den inre tankevärlden – och humor.


Felicia Witte
Grimasboken - Barnbok.
Publicerad i december 2024.
Felicia Witte är en skånsk allkonstnär och skapare av Apan Andy. Andy är en karaktär som, tillsammans med sina vänner, visar sig i form av böcker och musik för barn. Med en kreativ bakgrund inom flera konstformer kombinerar hon berättande, bilder och sång för att skapa lärorik och underhållande barnkultur. Genom Apan Andy strävar Felicia efter att inspirera och utveckla barns fantasi och nyfikenhet på ett lekfullt och pedagogiskt sätt. Speciellt lekfull, är den nya releasen “Grimasboken” där barnen uppmuntras lära sig om känslor genom att göra grimaser och miner.


Elisabeth Wadin
Kollektivet. Del 1 i en trilogi. Jämställd litteratur.
Utgiven i november 2024.
Elisabeth har en bakgrund som TV-producent och eventarrangör. Skrivandet har varit en passion sedan barndomen och drömmen om att skriva böcker har alltid funnits. Utöver skrivandet brinner Elisabeth för jämställdhet och genom sina böcker vill hon skapa Normställdhet. En värld där jämställdhet är norm. Berättelser, oavsett om det är filmer, tv-serier eller böcker ger oss ett filter, de hjälper oss att tolka och bearbeta det vi tar del av i verkliga livet. Genom att skriva jämställda berättelser ser Elisabeth att vi kan normalisera jämställdhet. Hon skapar ett nytt sorts filter. Ett Normställt filter. Kollektivet är hennes debut. Det är en spännande thriller i John Grisham-anda men som utspelar sig i en jämställd värld. I boken får vi följa Interpolagenten Sofia och hennes team när de försöker ta reda på vem eller vilka som ligger bakom en rad olika attacker som skördar livet på högt uppsatta politiker och tjänstemän inom rättsväsendet. Men de måste vara försiktiga med vilka de litar på. Kollektivet är första delen i trilogi.


Ove Strand debuterade som författare 2019 med romanen Clarissa (på annat förlag). Att boken fick Strängnäs som utgångspunkt och två åldrande mäns tillbakablickande som bokens stilla puls, föll sig naturligt när yrkeslivet var avklarat och ”livet” i djupare bemärkelse fick ta tid och plats. ”SHE LOVES YOU, YEAH, YEAH, YEAH” som under våren utkommer på Virens förlag hämtar även den delar av sitt innehåll från hemstaden. Episoder som alla utgår från musiken i författarens liv har denna gång samlats i en musikbiografi. Skrivandet och musiken går hand i hand genom Ove Strands drygt 70-åriga liv. Lyssnandet och läsandet och ännu hellre samtalet om de två saligheterna är något han gärna ägnar sig åt vid sidan av barnbarn, ”huset på landet” och allt det som kommer med det. Fråga Ove Strand om tankstreck och du har ett par timmar inbokade! Tankstreckets betydelse för texten. Men också tankstrecket som metafor och dess betydelse för den tid vi lever i. Få njuter som Ove Strand av att numera få bestämma över sin tid. Att själv kunna välja bland det han som svensklärare tillägnade sig i mötet med elever och kollegor alla de där åren. Vilka delar av det han helst släpper. Och vilka han idag ser som ingångar, portar in till samtal och reflektion. Och förhoppningsvis än djupare insikter om sig själv. Och livet. Ove berättar: ”SHE LOVES YOU, YEAH, YEAH, YEAH” är min bok om musik. Att skriva den har varit så lustfyllt. Musik - den här fascinerande dimensionen människan ägnar sig åt och som laddar vardag och fest med liv, lust och kärlek. Musik är som ett extra sinne för mig. Som filmskaparen som skapar sitt soundtrack för filmen designar jag stora delar av min tid med särskilt utvalda verk. Klassiska såväl som populärkulturella."


Lotta Lagerman
Glutta på Södermalm - E-bok. Syntolkad.
Illustratör: Lotta Lagerman
Publicerad i november 2024


Ewa Karlmark
Om skatten i huset på höjden - En konstsaga.
Publicerad 3 februari, 2025.
Jag är uppvuxen i en konstnärsfamilj på den skånska landsbygden utanför Lund. Flyttade till Stockholm för många år sedan, men Skåne bor fortfarande i mitt hjärta. Konst, och pappas konstverk har funnits med mig genom åren, som en inspirationskälla. Sagor lästes det mycket i mitt bardomshem, och sagans värld fascinerade mig tidigt och gör så fortfarande. Jag är utbildad pedagog och yogalärare och har även ett förflutet inom dans. Därtill alla intressetrådar som inspirerar mitt skapande. Att få uttrycka sin kreativitet i skrift är en intressetråd som vuxit med tiden, och därmed har det blivit en del skrivkurser. Arbetet med barn och att få ta del av deras lekfulla, okomplicerade lilla värld och knasiga humor är tacksamma tillgångar till skrivandet. Att skriva en bok har dock varit en omöjlig dröm trodde jag tills en god vän och författare sa, ”Jag tycker du ska göra en bok”. Så började det. Min bok kan sammanfattas, ”Sagan i bilden eller bilden i sagan”.


Rebecca Bylander
Zern - Fantasy
Publiceras i maj 2025
Rebecca Bylander, född 1996, har skrivit historier och sagor sedan hon lärde sig att skriva. För henne har skrivandet varit ett sätt att hantera känslor. Att kunna djupdyka i, och utforska en känsla genom text är någonting som har hjälpt Rebecca genom hela livet. Hon beskriver sig själv som introvert, vilket kan vara en förklaring till varför hon alltid tycker att det är lättare att skriva än prata. Fun fact: Rebecca tycker mest om att skriva för hand och har skrivit sin första bok helt förhand innan hon sedan förde över den till dator. Rebecca skriver oftast fantasy, vilket är någonting hon tycker mycket om. Sedan barnsben är hon fascinerad av magi och sagoväsen. Det är någonting som hon på senare tid har vävt in i sin fotografering. Under 2021-2023 studerade hon fotografi på två olika folkhögskolor runtom i Sverige, vilket också gjorde att hon fick mer tid till att skriva färdigt sin första bok, samt skicka ut sitt manus till olika förlag. Till vardags arbetar Rebecca på förskola och trivs mycket bra med det, men hon har nog fortfarande inte riktigt kommit på vad hon vill bli när 'hon blir stor´...”


Niclas Kristoferson
Publiceras i mars 2025
Niclas har många bollar i luften. Till vardags arbetar han som auktoriserad revisor, medan en stor del av hans fritid tillbringas bakom trummorna i rockbandet The Drippers. Sedan barnsben har han också haft ett stort intresse för litteratur, vilket sedermera utvecklats till ett intresse även för eget skrivande. Efter att länge ha närt drömmen om att författa en roman började han skriva på sitt första skönlitterära manus ”Substansen” under 2012. Boken, en spänningsroman, gavs ut 2014. Efter att ha funnit glädjen i textskapandet har han fortsatt det skönlitterära skrivandet, där han försökt utforska nya genrer och skrivartekniker. Hans andra roman, ”Med lykta efter lycka”, är något av en essäistisk roman som delvis snurrar runt existentiella frågor.


STEVIE NII-ADU MENSAH
ÅTTIOSJUKT
Publiceras våren 2025.
Stevie Nii-Adu Mensah startade sin kreativa resa som aktiv åskådare till sina Ghananska föräldrars musik och dansföreställningar runtom i Sverige på tidigt 80-tal. Clementine Brown och Chief Mensah kom att skapa en dominoeffekt genom deras passionerade framföranden i musik och rörelse, som ofta ledde till stående ovationer efter att de hade exponerat Svea till sina kulturella kreativa yttringar. Som liten pojk växte Stevie upp i Blackeberg i Västra Stockholm med musik, dans och litteratur som främsta intressen. Något som kom att bli så mycket mer än en hobby väldigt tidigt. Hushållet hade dagligen besökare och gäster som höll på med konst och Stevie behövde därför inte resa särskilt särskilt långt för att utveckla sina kreativa ådror. Som ung vuxen flyttade Stevie till London där han efter gymnasiet utbildade sig till musiklärare på Hoxton Hall's NVQ3 Music Tutor Training Course. Därefter undervisade han i skolor i England, USA, Sverige och Ghana där han nu spenderat sin mesta tid sedan 2014. Skolprojektet ReadUp Ghana med hans short story "It's Cold Oo" och handlar om mobbning och plötsliga väder-ändringar. Med detta projekt har han turnerat runt i skolor över stora delar i Ghana, och har även nu utvecklats till ett interkulturellt skolprogram där svenska, ghananska och brittiska skolelever får mötas och jobba tillsammans med gemensamma teman digitalt.


Ingbritt Wik
Ödehuset på Österskogen. Relationsroman.
Publicerad i oktober 2024.
Kommande utgivning, mars 2025:
Förändringens vind. Del1/2.
Ingbritt Wik är född och uppvuxen på en liten bondgård i Värmland. Sedan 1970 är hon bosatt i Karlskoga och har två vuxna barn och två underbara barnbarn. Att teckna och måla var tidigt hennes största intresse. Under en del år deltog hon i konstutställningar. Men på grund av dålig hälsa, blev det svårt att orka vara med och ställa ut. Penslar och färg fick så småningom stå tillbaka för intresset att författa berättelser. Det var mindre jobbigt att sitta stilla och skriva. Till att börja med fick en vanlig skrivmaskin duga för att renskriva manus. Men år 2000 investerade hon i en dator. Vilken skillnad. Slippa krångla med trassliga färgband och hårdtryckta tangenter. Under många år har hon skrivit noveller och följetonger för veckotidningar. Samt deltagit i novelltävlingar och är publicerad i 17 antologier utgivna av olika bokförlag. Hennes novellsamling ”När dimman lättar” gavs ut av Joelsgården Förlag 2020. I augusti 2022 gav Virens Förlag ut relationsromanen ”Skuggor från det förgångna” 2023 kom relationsromanen ”Akterseglad i Singapore” Under hösten 2024 släpps romanen ”Ödehuset på Österskogen” Även den en relationsberättelse. Den ges ut av Freja Förlag. År 2024 fick hon en hel del E-noveller antagna av Belvida Bell Förlag. Dessa noveller finns att läsa på Storytel, Nextory, Bokus och Adlibris mfl.


Patrik Wallander
REYMERES RÖST: Kronomantikerns berättelse.
Fantasy.
Publicerad 5/11 2024.
Patrik är född och uppvuxen i det lilla samhället Istrum, som kanske är mest känt för att J-O Waldner spelade en säsong pingis där efter sin pension. Patrik är en självutnämnd datanörd som sedan tidig ålder konsumerat stora mängder tv-spel, serietidningar och fantasyböcker. Intresset för att skriva väcktes i tonåren, då i form av storydrivna, enkla datorrollspel och korta texter som existerade på nätet några få timmar innan hans dåliga självkänsla fick honom att radera alla spår. Patrik skriver i regel tidiga morgnar, innan hans sambo och dotter hunnit vakna och innan han hunnit glömma vad han drömt under natten. Inspiration till sina berättelser hämtar han främst från amerikanska och japanska böcker, spel och serietidningar. Hans första roman Cassiopeja gavs ut 2020. Patriks nya bok, fantasyromanen "Reymeres röst" utkommer på Freja förlag under hösten 2024.


Lasse Hägglund
Ryttarinnan - Relationsroman
Utgivning i februari 2025.
Lasse Hägglund har ägnat hela sitt vuxna liv åt människor och relationer, som lärare, rektor, utbildningsledare och pappa till fyra barn. I den här boken får lusten att berätta fritt spelrum. Berättelsen börjar på en strand i Österlen, en höst när stränderna ligger tomma, nästan alla hus står övergivna och ständiga fågelsträck drar söderut. Ändå kommer så mycket att hända. Ryttarinnan är Lasse Hägglunds debutroman.


Peder Bergensten
KOFFE räddar världen - tryck, e-bok och Ljudbok.
President Roland Krump - Politisk satir. Tryck och e-bok.
Publicerad 27:e september.
Kommande utgivning, mars 2025:
Den ofrivillige kommissionären - Politisk satir
Peder Bergensten är ingenjören, juristen, företagaren och pensionären som börjat skriva romaner. Peder är född i Boden på 40-talet, tog en ingenjörsexamen men sadlade om och tog en jur.kand. Arbetade först inom staten, sedan som egen företagare. Drev ett handelsföretag och tillbringade många år i Kina. Som pensionär bor han och hustrun Lena växelvis i Sverige och Portugal där han har skrivit romanen ”Den osannolika pensionären”, publicerad genom ett annat förlag år 2022. Till hösten publiceras Peders andra bok "Koffe räddar världen". Det är uppföljaren till "Den osannolika pensionären", kan dock läsas helt fristående. Våren 2025 publiceras "Den ofrivillige kommissionären" - en politisk satir. En saga för vuxna.


Anna-Karin Åldal
NY HÖST - En diktsamling
Publicerar i augusti 2024.
Anna-Karin är boende i byn Klimpfjäll i Kultsjödalen i södra Lappland efter att ha lämnat kuststaden Skellefteå under vårvintern 2022. Diktsamlingen Flickan är Anna-Karins första verk och är sprunget ur ett skrivande, som startade under en period där Anna-Karin drabbades av utmattning. Skrivande blev ett sätt för henne att kanalisera frustrationen, depressionen och kampen det innebar att försöka hitta sig själv igen. Skrivandet öppnade även en delvis sluten kanal med känslor från tidiga händelser i Anna-Karins liv. Trots det personliga i dikterna hoppas Anna-Karin att läsarna ska göra dikterna till sina egna och i dem finna just det de behöver. Anna-Karin deltog under sommaren 2021 i en distanskurs i kreativt skrivande, vid Umeå universitet, som handlade om att skapa ett litterärt projekt, där manuset för diktsamlingen Flickan började ta form. Anna-Karin har nu publicerat sin andra diktsamling Ny höst. Parallellt med diktskrivandet prövar hon sig fram i sitt skrivande med korta biografiska berättelser från ett utifrån perspektiv. Anna-Karin kallar sig numera poet, förutom allt annat hon tycker om att vara, i den spännande resan som är livet.


A.E Rutencrantz & Julia Ek Lindquist
De magiska äventyren. Fantasy. Barnbok.
Illustratör: Zandra Norman.
Utgivning i November 2024.
A.E Rutencrantz är en pseudonym jag använder i stället för Annelie Ek, eftersom det namnet redan fanns som författarnamn sedan tidigare när jag fick min första bok publicerad. Därför valde jag att använda samma pseudonym även den här gången, när jag och min dotter skrev en barnbok tillsammans, där min roll varit att få ner hennes berättelse i text och ställa konstruktiva frågor om handlingen. Det hela började när jag skulle släppa min debutroman Hefaistos hjärta år 2023. Då kom en dag min dotter Julia fram till mig och meddelade att hon också ville skriva en bok. ”Vad kul”, tyckte jag, ”vad ska den handla om?” ”Jo”, sa Julia, ”den ska handla om tre djur och tre magiska äventyr.” Därefter började vi spåna mer och jag skrev ner alla hennes idéer vartefter i ett anteckningsblock. Sedan föreslog jag att vi skulle skriva tillsammans, men att hon skulle stå för fantasin, medan jag skrev ner allt och ställde följdfrågor för att kunna gestalta bättre och få fram målande beskrivningar av miljön. Eftersom Julia endast var 8 år gammal när vi först började i maj 2023, fanns inte riktigt tålamodet att sitta så långa stunder i taget. Inte heller hade hon lust varje dag. Till slut, i januari 2024, var vi nöjda och bestämde oss för att berättelsen var klar. Det enda problemet var då att vi saknade en illustratör, vilket vi kände att vi ville ha till boken eftersom målgruppen är barn 6–9 år. Men till våren lärde jag känna Zandra Norman ordentligt och fick se alla hennes vackra teckningar och tavlor. Då bestämde jag mig för att fråga om hon ville ställa upp som illustratör och samarbeta med oss, vilket hon med glädje tackade ja till. Kanske blir det fler böcker och samarbeten framöver? Vi hoppas det. Slutligen vill jag uppmuntra alla föräldrar att stötta sina barn fullt ut i deras drömmar och ta dem på allvar. För om vi till exempel ser till fantasin, och förmågan att berätta en fantastisk saga, så är barn oss överlägsna. Deras sinnen är vidöppna för alla möjligheter och inga fördomar finns när det kommer till att hitta på en fängslande story. Därför tycker jag att vi bättre borde ta tillvara barns fantasi och kreativitet, för den är ren och fördomsfri.


Mary Woodhouse Fries
Till Gunnar - fast du inte finns mer.
Utgivning i december 2024.
För Mary Woodhouse Fries är skrivandet "en lustfylld last." Med hjärta och skärpa berättar hon om sin uppväxt i en engelsk industristad, från internatskolan till ett rikt men utmanande liv som fembarnsmor i Sverige. Ett liv präglat av prövningar och orättvisor. Hon skriver om bottenlös sorg och gränslös kärlek. Berättelser, både personliga och allmängiltiga, som berör på djupet. Mary har en unik förmåga att med ord fånga livets stora och små ögonblick. Envist och med en närhet som fängslar, ger hon röst åt samhällets svaga som saknar förmågan att föra sin egen talan. Hon väver samman personliga berättelser med djupa känslor och låter oss möta livet i all dess komplexitet. Med äkthet och värme tar hon oss genom glädje och sorg, kärlek och förlust, kamp, hopp och styrka - som en bro mellan världar - med en insikt som bara ett liv av erfarenheter kan ge.


Sarah Watson
Ode till skogen. Diktsamling.
Publicerad 21/11 2024.
Sarah Watson, född 1982, har tidigare utkommit med tre barnböcker om djuren i våra svenska skogar på Triumf Förlag; Vems Spår? Vems Bajs? Vems Rumpa? Boken Vems Bajs? valdes ut av Kulturrådet i regeringens läsfrämjandesatsning på förskolebibliotek 2019. Den toppade då beställningslistan till förskolor och blev den mest beställda titeln av Kulturrådets utvalda böcker. Både Vems Bajs? och Vems Spår? har även givits ut i Kina och låter barnen där bekanta sig med djuren i våra svenska skogar. Sarah är utbildad apotekare och folkhälsovetare. Hon har tidigare jobbat med forskning kring läkemedelsbiverkningar och arbetar nu som strateg inom Region Uppsala. Intresset för djur och natur har dock funnits med henne sedan barnsben och hon tillbringar mycket av sin fritid i skogen. Vikten av att vårda och bevara skogen för nuvarande och kommande generationer är en hjärtefråga. Sarah har ett brinnande miljöintresse vilket tillsammans med kärleken till skogen också skiner igenom i flera av hennes dikter i den kommande diktsamlingen ”Ode till skogen” som utkommer hösten 2024.


A.E Rutencrantz
Hefaistos Hjärta - Historisk roman
Publiceras i januari 2025.
Vem är A.E Rutencrantz? Ja, i själva verket heter hon Annelie Ek men valde att skriva under pseudonym eftersom det redan fanns en Annelie Ek inom branschen. Annelie är ingenjören som sadlade om och började finna sig själv efter mer än ett decennium inom fordonsindustrin. Skrivandet kom dock först två år senare, som ett kall; en längtan att få alla tankar och fantasier på pränt. En vilja att nå ut. Romanen Hefaistos hjärta är Annelies första publicerade bok. Den handlar om ett förestående utbrott av vulkanen Campi flegrei strax utanför Neapel där huvudpersonerna blir inblandade i ett drama där maffian utövar utpressning på dem strax innan utbrottet.


Karin Wennerholm
Känslokompisarna - Pedagogisk barnbok.
Publicerad i december 2024.
Även översatt på engelska.
Karin Wennerholm är mångsysslare och använder kreativitet i allt hon gör. Hon är utbildad civilingenjör och har arbetat med ledarskap inom byggbranschen under många år. Hon har också alltid skapat med musik, färg och växter. Sedan några år tillbaka kombinerar hon uppdrag inom stora byggprojekt med trädgårdsarkitektur- och illustrationsprojekt. Karin har också ett genuint intresse för personlig utveckling och mental hälsa. I sin kommande bok Känslokompisarna lyckas hon kombinera detta intresse med sina illustrationer. Hennes förhoppning är att boken ska sprida glädje, men också att kunna fungera som ett verktyg för alla att prata om känslor på ett enklare och roligare sätt. Känslokompisarna är publicerad genom Freja förlag och finns nu även översatt till engelska.


Josefin Hjertman
Kan jag låna dina steg? En diktsamling
Publicerad i november 2024.
Josefin bor i Skåne nära havet. Hon arbetar som psykolog när hon inte skriver dikter. De senaste åren har hon har gått skrivkurser i Sverige och England och uppskattar att leka med uttryck på båda språk. Med sina dikter önskar hon att nå fram till läsaren så att det verkligen känns och inspirera till eftertanke. De flesta av hennes dikter handlar om relationer och de utmaningar som finns i att verkligen förstå varandra. Diktsamlingen ”Kan jag låna dina steg?” kommer ut våren 2024 och handlar om olycklig men storslagen kärlek. Detta skildrar hur den ena parten har fallit för något ouppnåeligt, medan den andra är på väg bort. 30 dikter är på svenska och 20 på engelska.


Lars G. Gustafsson
Mellan årstider timmar. En diktsamling.
Publicerad i januari, 2025.
Ny utgivning i mars, 2025.
Glasskåpet. En diktsamling.
Lars G. Gustafsson är född 1954, bor i Västsverige och är civilekonom. Han har läst vid Handelshögskolan vid Göteborgs universitet och arbetade så inom administration, bank och finans under sitt yrkesaktiva liv. Han skrev och gav ut poesi redan på 1970-talet, men under senare tid har han närmast givit ut en diktsamling på Vulkan förlag sommaren 2020, med titeln Livets son. Hans första samling – Mellan årstider timmar – rör sig kring en äldre, kulturintresserad man som bevittnar sitt eget åldrande inifrån samtidigt som livsmönster sakta vittrar bort och lever kvar främst i minnesbilder som små, återkommande fragment av verklighet i ett liv där då–nu–sedan har upplösts som linjär följd. ”Detta är snarast bakgrunden mot vilken skeendet utspelar sig och inte bokens 'handling'. Skulle mitt val ha varit att berätta om en människa, hade jag istället valt prosan”, nämner Lars. Lars nya diktsamling "Glasskåpet" utkommer våren 2025.


Lioudmila Mendoza Duran
Avdelningen. Mjukband & E-bok.
Publicerad 15 november 2024.
Lioudmila Mendoza Duran är läkare, psykiater/rättspsykiater och är yrkesverksam inom psykiatri. Hon har sedan barnsben skrivit dikter och noveller. Hon publicerar regelbundet sina dikter i tidskriften Svensk psykiatri. Lioudmila har arbetat som läkare i 27 år, och av dem i 15 år som överläkare på en akut psykosavdelning. Hon har genom åren fascinerats av hur människor kan genom kris och yttersta utsatthet ändå hitta en väg framåt. Ett viktig tema i hennes skrivande är att gränsen mellan friskt och sjukt och personal och patienter, inte är så skarp och distinkt, egentligen. Hon försöker genom sitt skrivande ge ett mera nyanserat perspektiv på psykisk sjukdom, och människor som arbetar inom psykiatri. I hennes berättelser får man träffa patienter med olika psykiska sjukdomar och lära sig hur dessa tillstånd behandlas. Man får insyn i psykiatrins, och speciellt tvångsvårdens, fungerande. Lioudmila försöker med kärlek och på ett underhållande sätt berätta om vården inom psykiatri. Boken Avdelning tar med läsare på ett äventyr bortom det vanliga - både i tid och rum. Huvudpersonen, psykiatern Anna, kommer ta läsare på en tidsresa till 50-talets psykiatri där hon kommer att behöva arbeta på mentalsjukhus som sjuksköterska. Där upptäcker hon hur mycket som hänt sedan dess i psykiatri, men att många saker ändå finns kvar - behovet av att vara förstådd, att vara sedd bakom diagnosernas namn, behovet av en själslig asyl - behovet av en Avdelning. Utöver att berätta om sitt älskade arbete skriver Lioudmila även om andra viktiga saker i livet: familj, uppväxt, kärlek, vänskap och sorg - både i prosa och dikt. Ett annat stort intresse är att fotografera.


Cecilia Grape
Tystnaden talar - Del 2 i trilogin, Kvinnorna.
Publiceras våren, 2025.
Cecilia Grape skriver känslosamma och starka livsberättelser, autentisk feelgood eller feel real. Hon inspireras av verkliga händelser som läsarna kan relatera till. Hon menar att vi växer som individer av att ta del av andras upplevelser och att vi inte skall vara rädda för att låta berättelserna väcka känslor. Hennes förhoppning är att texterna skall beröra, mana till eftertanke, skapa igenkänning och inspirera till förändring. Återkommande teman i böckerna är relationer i någon form, empowerment och personlig utveckling. Författarkarriären började 2020 med självbiografin Livsglädjens land – bortom svårigheternas horisont. 2024 romandebuterade hon med första delen i trilogin Kvinnorna ”Tillsammans – utan dig”. Trilogin handlar i sin helhet om de konsekvenser som en obotlig sjukdom medförde för tre kvinnor. Cecilia Grape beskriver sig själv som entusiastisk, nyfiken och glad. Hon arbetar som sjukgymnast i Norrtälje och har erfarenhet från hälso- och sjukvård. Hon lever med sin man Ulf och hunden Gibson och har vuxna barn och barnbarn. Hennes liv präglades av en svår sjukdom i barndomen: leukemi. Men hon jobbade på att återfå livsglädjen, vilket hon menar är viktigt för att kunna återskapa ett bra liv. Detta och mycket annat vill hon förmedla till andra genom sitt skrivande.


Marie-Louise Ekeström
Torparsystrar - Historisk roman. Kvinnohistoria.
Publicerad 4 november 2024.
Född och uppvuxen i Stockholm, bor på Södermalm men tillbringar också mycket tid i vår sommarstuga i Sörmland. Jag är intresserad av historia, särskilt kvinnors villkor och läser gärna historiska romaner. Jag har alltid tyckt om att utrycka mig och berätta om sådant jag tycker intressant och sedan jag var barn har jag spelat amatörteater. I mitt yrkesliv har jag skrivit en del faktatexter och artiklar. Efter att ha gått skrivarkurser har jag nu tagit modet till mig att skriva skönlitterärt.


Göran Backman
Skåne Stockholm - Dagboksanteckningar i bildformat.
Publiceras våren, 2025.
Färglöst men inte innehållslöst. Två berättelser, ett liv, Kärlek och saknad.


Inge Ekström
Ute i det fria. Fotobok.
Publiceras i april 2025.
Jag tyckte redan som barn att det var något mystiskt-spännande med naturen, särkilt skogen. Ett annorlunda ställe, en tillflykts ort och fristad. När man kom hem från skogen var det lite som om man var en ny människa. Som tonåring bodde jag nära havet på Onsala halvön strax söder om Göteborg. Första tanken, när jag kände behov av att komma ut i naturen, var att ströva på strandängarna eller klipporna vid havet. Ett sätt att tänka fritt och kontemplera. När det stormade kunde mamma och pappa och jag ta bilen ner till ett fiskeläge bara för för att se naturens krafter, titta på brottsjöarna genom vindrutan. I 20-årsåldern började jag fotografera på alvar. Så småningom inriktade jag mig på landskapsfoto. Det började forma sig ett budskap med mina bilder, något som legat och grott länge. Jag har mer och mer fått en insikt om att naturen rymmer mer vi än anar. Kanske kan vi skymta något av detta om vi tar oss tid och går sakta eller till och med stannar upp och bara tittar, när vi är på våran skogs promenad eller strövar längs strandkanten. Min ambition är att fånga det besynnerliga och sällsamma med kameran. Numera behöver jag inga spektakulära platser eller ett dramatiskt ljus för att få mina bilder. Förr kunde jag åka iväg med bilen, ofta en tidig morgon eller kväll och sedan vända för att det vackra ljuset försvann. Fotot har alltid varit en sidosyssla, jämte mitt jobb med logistik på ett stort företag. Dom bilder jag har sålt har mest varit till olika bildbyråer. Nu skall det bli riktigt roligt att samla mina senaste bilder i en bok. Jag har valt att ta med lite av mitt skrivande för att lättare få fram mitt budskap. Min bok utkommer genom Freja förlag i mars 2025.


Anneli Lindström
Jag tog den snåriga vägen
- En illustrerad bok om kärlek, glimt och värme.
Publicerad i november 2024.
Anneli är konsthistoriker, entreprenör - illustratör och silverdesigner. "Skapandet har alltid legat i fokus sedan jag var barn. I boken Jag tog den snåriga vägen, som är den andra upplagan till Jag TAR den snåriga vägen, fokuserar jag mestadels på illustrationer och glädje med tillhörande mindre text. Jag vill förmedla budskap, inspirera och dela min erfarenhet om att sorg kan vändas till styrka, även i utmattning - och stressiga perioder i livet, kan färger och skapandet hela." Jag tog den snåriga vägen är en glad och pigg bok.


Ameli Karlsson
Österlaen Tisara. Fantasy. Från13 år.
Även som e-bok.
Publicerad i november 2024.
Vem är du? Och när började du skriva? Jag får väl erkänna att jag gått och blivit en vanlig medelålders småbarnsförälder trots tidiga drömmar och äventyr. Haha! Det är inte så farligt som jag trodde utan faktiskt ganska fantastiskt att leva ett helt vanligt liv. Till vardags jobbar jag inom omsorg och möter människor med svåra livsöden. Jag har skrivit så länge jag minns och jag minns att jag hade en sagobok innan jag kunde skriva och läsa där jag satt och dikterade mina historier till min mamma som tålmodigt skrev ner dem. Det var mycket enhörningar och magiska tjärnar vill jag minnas. Jag tror att många föds med behovet av att få skriva snarare än att det är ett val man gör. Vad handlar Österlaen om? Historien utspelar sig i modern tid och handlar om intriger i vättarnas värld. Vi följer den föräldralösa Mira och hennes kamp för att hitta sig själv och sin plats i världen. Det blir som en sorts uppväxtskildring i en äventyrsroman. Var kommer inspirationen till den här berättelsen ifrån? Det var min mamma som bad mig skriva en barnbok som hon kunde illustrera. Då hon bor på Österlen föll det sig naturligt att berättelsen skulle utspela sig där. Jag fick idén att det skulle vara lättare för henne att illustrera blommor och liknande om jag använde mig av det lilla perspektivet. Då jag är intresserad av nordisk mytologi och historia föll valet på vättar som huvudpersoner naturligt. När jag kommit på själva skelettet till berättelsen började jag och mamma vandra på Österlen med näsan i backen för att se det lilla i landskapet. Därifrån kom inspirationen enkelt och berättelsen växte sig större och större. Den första boken var egentligen tänkt att vara de tio första raderna i historien så det egentliga äventyret har faktiskt inte ens börjat och kommer komma i uppföljaren. Berättelsen växte för stor för en barnbok om min mamma tycker inte längre att den passar att illustrera. Haha, men så är skapandet, man vet aldrig riktigt vart det kommer att ta dig och det är ju det som är härligt! Vad är de viktigaste teman i din berättelse? I min vardag arbetar jag med ganska tunga saker, där jag ser mycket trauma och människor som far och har farit illa. För mig har läsandet och skrivandet alltid handlat om en flykt från svåra saker i livet. Det viktigaste med att läsa och skriva handlar om glädjen, äventyret och de stora känslorna snarare än att hamra in ett budskap. Sen blöder så klart oro, sorg och politiska tankar igenom till historierna man skriver. När jag skrev Mira utgick jag mycket från hur jag kände mig som ung tonåring. Jag känner sällan igen mig i de kvinnliga karaktärerna i romaner. De är ofta naturligt vackra, självsäkra och födda till en tydlig uppgift. Jag kände mig osäker, ful och förvirrad. Jag minns även obehaget av de sexuella närmanden jag fick av vuxna män så snart jag fick bröst och pressen från omgivningen att bli romantiskt intresserad av pojkar när jag själv bara ville vara i stallet eller ute i skogen på något nytt äventyr. Mira är skriven som en karaktär jag själv känner igen mig i. Hon är inte heller speciellt vacker eller född till något särskilt öde. Mira får skapa sig sitt eget öde genom att arbeta hårt för det. I moderna ungdomsromaner föds gärna hjältarna som speciella och till ett färdigt öde. Det är ett ganska deprimerande budskap tycker jag. Vad gör ett barn när de inte får brevet från Hogwarts eller budskapet att deras förälder är en gud? Det är roligare att skapa en karaktär där alla dörrar inte är stängda om någon utifrån inte kommer med en magisk biljett utan är en förebild som visar att du kan skapa ditt eget öde genom hårt arbete. Det är väl ett roligare budskap att få när du växer upp? I övrigt går det att se min politiska oro i romanen, vi lever i oroliga tider där politiken blir mer högerextrem och där motsättningar mellan olika grupper pressas fram samtidigt som några få använder sig av detta för att skapa mer makt och rikedom åt sig själva. Dessa tankar tillsammans med min oro för miljöförstöring och hur vi har börjat avskärma oss från naturen för artificiella liv blir nog de tydligaste teman som går att utläsa. Jag hoppas att jag kan inspirera ungdomar att vilja gå på vandringar och verkligen studera naturen om de uppskattar min berättelse. Har du några råd till den som vill försöka skriva fantasy? Begränsa dig! Det låter lite motsättningsfullt men begränsningar och svårigheter är fantasins moder och i fantasy är allt möjligt. Det finns inga ”aldrig” regler i skrivande då det är en konstform och alla har sin process men min rekommendation är att inte sätta dig ner och börja skriva de första tio sidorna i ett rus av inspiration utan börja med hantverket. Sätt dig ner och skriv ner skelettet på din berättelse och sätt sedan upp vilka regler och begränsningar världen, din karaktär och det eventuella magiska systemet har. Nästa rekommendation är att läsa många böcker själv så varför inte börja med Österlaens Tisara!
_edited.jpg)

Gunnar Törngren
Nyttan av en diktafon - En socialtjänstens kriminalroman.
Mjukband & E-bok.
Utgiven 29e oktober 2024.
Gunnar Törngren har en bakgrund som socionom. Under många år har han handlett och utbildat i socialt arbete, i terapimetoden lösningsfokuserat arbetssätt och även gett ut flera böcker inom socialt arbete. Numera är författaren även musikant med en bred repertoar av egna visor. Han har även gett ut böckerna Husbehovstrubaduren och boken Att skriva sångtexter. Under hösten 2024 utkommer Gunnars senaste bok. Förutom att vara en kriminalroman, om än i en ovanlig miljö, innehåller den även vissa såväl humoristiska som filosofiska inslag. Boken har dessutom en del illustrativa bilder - inte helt vanligt i kriminalromaner.


Magnus Falk
TID - En framtidsroman.
Publicerad i januari, 2025.
Magnus Falks författarbana började 2011 då han debuterade med romanen Det krökta rummet, och har sedan följts av ytterligare fyra romaner, bland vilka den psykologiska spänningsromanen Skuggsken utnämndes till ”årets thriller” i P4 Göteborg 2015. I sitt författarskap har han rört sig mellan olika genrer, och i Fjärilsdansen (2018) bland annat skildrat Karolina Widerström, kvinnorättskämpe och tillika Sveriges första kvinnliga läkare. Utöver skrivandet är han också själv verksam som läkare och forskare vid Linköpings universitet. Nu har han släppt sin sjätte roman Tid, en framtidsberättelse som nystar i vad som kan komma att hända i en värld där mänskligheten tagit kontroll över det genetiska åldrandet. Tid är utgiven genom Freja förlag.


Lars Karlsson
Projekt 2 - En roman om livet.
Publicerad 22a november 2024.
Historier dyker upp och de kräver att få berättas, enligt Lars Karlsson. Deras ursprung är svårbestämt, men troligen rör det sig om händelser i livet, dom behöver inte vara särskilt stora eller dramatiska, men som ändå gjort varaktiga markeringar i minnet. Ytterst långsamt gror dom och pockar slutligen på uppmärksamhet. En uppmärksamhet som, enligt Lars Karlsson själv, inte räcker särskilt långt annat än som effektivt sömnmedel för en eventuell läsare. Däremot är dom perfekta, för att inte säga helt nödvändiga som krokar att hänga upp en hemspunnen berättelse på. Ett spinnande som går trögt i början, innan gestalterna börjar röra sig och tala och träden vaja för vinden. Lars har skrivit en del "vilande" texter förut, men utan det där riktiga flödet. Det är först nu, när utvilad tid kunnat tas i anspråk som den rätta glädjen infunnit sig. Inga barn som ska läggas först, inga komprimerade kvälls-sysslor som måste gå före under en skoningslös klocka. Lars Karlsson är 69-årig pensionär med allt vad det innebär i form av småkrämpor och en ständig kamp mot IT-samhällets alla nycker. Han har tidigare jobbat mer åt det fysiska hållet, med rör och kommunal vattenhantering. Som en sammanfattning av sitt skrivande säger han: "En uppdykande berättelse gör det för att den kräver att bli berättad!"


Sten-Ove Sundlöf
Piotr Vanja Kiev - Roman.
En Midsommardröm - Poesi & Noveller.
Publicerades 26 november 2024.